Sunday, November 23, 2008

Kod Etika Penulis Blog Dari Seri Syed Hamid Albar


Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar semalam mencadangkan penulis blog mewujudkan kod etika mereka sendiri bagi memastikan mereka bertanggungjawab dengan apa yang ditulis.

Beliau berkata perkara itu penting kerana kebanyakan penulis blog bukan dari kalangan wartawan yang dilatih untuk menulis sesuatu perkara secara adil dan seimbang.

Syed Hamid berkata kod etika yang dicadang itu perlu dibuat dalam bentuk peraturan dan bukannya perundangan atau akta baru.

Beliau berkata penulisan blog merupakan cara berkesan dan boleh mempengaruhi serta membentuk perspektif pembaca mengenai pelbagai isu.

"Mereka (penulis blog) boleh menyatukan masyarakat atau memecahkan. Seperti rakyat Malaysia lain, penulis blog juga perlu mempunyai tanggungjawab dalam menjaga kestabilan dan keselamatan negara," katanya ketika merasmikan persidangan 'Bloggers Buff' 2008 di sini hari ini.

Syed Hamid berkata wartawan profesional sekalipun mempunyai garis panduan masing-masing, dan oleh itu tidak ada sebab kenapa penulis blog tidak perlu mempunyai kod etika mereka sendiri.

Beliau berkata blog tidak dimasukkan dalam media lain kerana menerusi blog, pembaca boleh memberikan reaksi terhadap sesuatu isu yang ditulis sebaik ia disiar dalam blog.

"Komen dan sesi menjawab semula itu malangnya menyediakan saluran kepada orang ramai untuk menyebarkan perasaan benci dan sentimen perkauman," katanya.

Sementara itu, presiden penaja National Alliance of Bloggers (All Blogs) dan
wartawan Ahirudin Atan berkata penulis blog sepatutnya mengeluarkan kod etika mereka sendiri tanpa campurtangan kerajaan.

"Penulis blog mempunyai kuasa mempengaruhi pendapat, dan jika ia (kuasa)disalahguna, ia boleh menimbulkan pemusuhan di kalangan rakan," katanya pada persidangan itu.

Beliau juga berkata komen yang tidak mempunyai nama perlu dilayan seperti "surat layang" dan penulis blog serta pembaca mempunyai hak untuk tidak melayan mesej itu.

Farock (bukan nama sebenar) :SIapa penulis blog yang DIA maksudkan?? orang yang baru belajar meblog mcm aku ka?? atau yg dah Mahir? mungkin kod etika yg dia mau nie penulis hendakla memuji corak pemerintahannya. Tidak menyelongkar Kelemahan n tipu helah yg beliau boleh selindungkan di media massa lain. :-). selagi penulis blog tidak menulis hal-hak +v mengenai Gov. Selagi itulah penulis blog di anggap -ve oleh pemerintah.. sekian terima.. kasih :=). jgn salahkan pokok yg bergoyang... untuk pengetahuan.. SEMUA pembaca-pembaca blog adalah golongan berpendidikan ( tau pasal komputer) klu di bandingkan dgn TV or Radio, so tau baik buruk...

Farock (bukan nama sebenar) : Klu nak gue cerita pasal kebaikan dato d blog nie + banner. BAGI LAH gue RM??? ( StandarDla kan ) . gue akan ulas kebaikan I.S.A yg memecah belahkan ahahHAHAHAAHNTU.

2 Responses to “Kod Etika Penulis Blog Dari Seri Syed Hamid Albar”

Mr P bukan nama sebenar said...
August 2, 2010 at 8:44 AM

hahahaha...
kalau mau gua review...
post la RM.. :D


BlueGene said...
August 19, 2010 at 10:21 PM

Assalam alaikum

"Mengkritik tidak semestinya anti. Dan, berbeza pendapat dan pandangan adalah teman berfikir yang baik," - merupakan "kod etika" yang saya gunakan apabila blogging.

P/S: Budak Tawau jugak:)


Post a Comment

FxxK Yahudi